Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 


Publikációs adatbázise-GFR kalkulátorKidney and Blood Pressure ResearchHypertonia és Nephrologia
április
 • H
 • K
 • S
 • C
 • P
 • S
 • V
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Hypertonia és Nephrologia
 
A Hypertonia és Nephrologia a Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság hivatalos lapja.

Alábbiakban lapszámonként tekintheti meg a megjelent cikkek címét, szerzőit és összefoglalását. Amennyiben Ön az MHT vagy a MANET tagja a teljes cikket is megtekintheti és le is töltheti PDF formátumban.


Keresés a folyóiratokban
 
Keresés (kulcsszavakban, szerzők szerint és cikk szövegben)

    

 
Borító

Tartalomjegyzék

Főszerkesztői levél

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjában a vérnyomás és a testsúly adatainak elemzése English
Szerző(k): Dr. Barna István, DAIKI Tenno, HALMY Eszter, KÉKES Ede, DANKOVICS Gergely
A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010–2020–2030 (MÁESZ) (http://www.egeszsegprogram.eu) Magyarországon az egyetlen komplex szűrővizsgálati program, amelyben hazánk egészségügyi állapotának feltérképezése volt célunk. A 2010–2021 között eltelt időben a kamionban végzett szűrőprogram 2406 helyszínen volt jelen országosan, és több mint 280 000 állampolgár számára több mint kilencmillió szűrővizsgálatot végzett el. A 2010–2021 közötti időszakban nyert adatok alapján elemeztük az egészségi állapotot tükröző paramétereket, illetve az azokat befolyásoló tényezők hatását különböző életkorcsoportokban. A megjelentek testtömegindex-értéke (BMI) átlagosan 53,2%-ban haladta meg a normálértéket, nők esetén ez 46,9%, férfiaknál pedig 60,5% volt. Összességében a nők átlagos vérnyomásértéke 126,7/80,9, a férfiaké 135,6/84,4 Hgmm. Az egyes stádiumok értékelése során több mint 21 000 egyénnél közel 13%-ban mértünk 160/100 Hgmm feletti értéket, közülük több mint 5000 esetben mértünk 180/110 Hgmm feletti vérnyomást. Az elhízás a magas vérnyomásban szenvedők legalább 50%-ánál fordul elő, és gyakoribb a nőknél. A nagyobb hasi zsigeri zsírtömeg nőknél erősen összefügg a magas vérnyomás rizikójával. A testtömegindex a férfiak 60,5%-ában, a nők 47%-ában volt 25 feletti. A szűrőprogram vérnyomásra, túlsúlyra és egyéb, most nem részletezett metabolikus paraméterekre vonatkozó adatai alapján, a statisztika tükrében kijelenthető, hogy a vizsgálatokon részt vevők nagy arányban a nagy kockázatú csoportba tartoznak.

A lipidanyagcsere eltéréseinek vizsgálata felnőtt hypertoniás betegek esetén adatbányászati módszerrel
Szerző(k): Dr. Harangi Mariann, KOVÁCS Beáta, NÉMETH Ákos, DARÓCZY Bálint, KARÁNYI Zsolt, MARODA László, DIÓSZEGI Ágnes, PÁLL Dénes
A hypertonia és a hyperlipidaemia együttes előfordulása gyakori, és közös jelenlétük fokozza a cardiovascularis megbetegedések kialakulásának kockázatát. Célul tűztük ki a lipidanyagcsere eltéréseinek vizsgálatát és annak összefüggését a testtömegindexszel (BMI) egy nagyméretű, felnőtt hypertoniás betegpopuláción adatbányászati módszerek alkalmazásával. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában kezelt 18 év feletti betegek adatait értékeltük egy 20 éves (2001–2021) vizsgálati időszakban (n=937 249; férfi/nő: 42,9/57,1%). Összesen 292 561 hypertoniás felnőttet azonosítottunk, ami alapján a hypertonia kalkulált prevalenciája 32,2% volt. Szignifikánsan magasabb triglicerid- és apolipoprotein-B100-szintet és szignifikánsan alacsonyabb HDL-C- és apolipoprotein-A1-szintet találtunk a hypertoniások esetén a normotoniásokhoz viszonyítva a 18–80 éves korcsoportban. Emellett szignifikánsan magasabb BMI-értékek igazolódtak a hypertoniás betegek esetén a normotenziósokhoz viszonyítva 80 éves kor alatt. Szignifikáns, pozitív korrelációt figyeltünk meg a triglicerid-, apolipoprotein-B100-szint és a BMI-értékek között. A HDL-C és az apolipoprotein-A1 szintje negatívan korrelált a BMI-értékekkel a hypertoniás betegek esetén. A sztatinkezelésben részesülők aránya szignifikánsan nagyobb volt a hypertoniás betegek esetén a normotenziós betegekhez képest. Eredményeink igazolják a hyperlipidaemia gyakori előfordulását és szoros összefüggését a BMI-vel a magyar hypertoniás felnőttek esetén. Mindezek alapján az életmódkezelés, ezen belül a testsúlycsökkentés és a lipidcsökkentő gyógyszeres terápia alkalmazása alapvető fontosságú a magas vérnyomásos betegek hatékony cardiovascularis prevenciójában.

Változások, újdonságok a csecsemőgyógyászati nefrológiában – I. rész English
Szerző(k): Dr. Máttyus István PhD
Vesicoureteralis reflux (VUR) esetén a vizelet a hólyagból a vesékbe rendellenesen visszaáramlik, ami fokozott vesemedencegyulladás-veszéllyel jár, súlyos esetben vesekárosodást okoz. Csecsemőkorban gyakori. Emiatt régebben, ha már a gyanúja felmerült, célzott, invazív vizsgálatokat végeztek a VUR diagnózisának felállítása céljából. Ha sikerült VUR-t igazolni, tartós antibiotikus kezelés, majd kontrollvizsgálatok, pozitív esetben sebészi beavatkozás következett. Az időközben szerzett tapasztalatok alapján a VUR a legtöbb esetben ártalmatlan, ilyenkor kivizsgálni és kezelni sem kell. Gyakran spontán javul, illetve gyógyul, emiatt tünettel járó betegeknél is érdemes visszafogni a terápiás aktivitást. Ha a tünetmentes VUR-os gyermekeket csak megfigyeljük, illetve a spontán gyógyulókat csak a legszükségesebb ideig kezeljük, számos felesleges vizsgálattól, illetve antibiotikum-adástól ”mentjük meg” kis pácienseinket.

Kardiológiai újdonságok és szakmai irányelvek, amelyek a krónikus vesebetegeket is érinthetik English
Szerző(k): Dr. Schneider Károly
A kardiológiai útmutatásokban és szakmai irányelvekben a szívés érrendszeri megbetegedések megelőzésére és kezelésére, a cardiovascularis érintettség típusától és súlyosságától, a szívbetegség társbetegségekkel történő változatos együttes előfordulásától függően számos stratégiai szer (ACE-gátló/ ARB, ARNi, béta-blokkoló, MRA, SGLT-2-gátló) került 1A evidenciaszintű javaslattal az ajánlásokba. Ezen összefoglalóban a különböző támadáspontú hatástani csoportok alapvető jellemzőit, alkalmazásuk kardiológiai evidenciáit, krónikus vesebetegekre vonatkozó kihatásait – beleértve a végstádiumú vesebetegeket is – legtöbbször a közös szív- és vesevédelmet egyaránt eredményező tulajdonságaik alapján a kardiológiai ajánlások mellett a krónikus vesebetegek szakmai ajánlásaira térünk ki a teljesség igénye nélkül.

A diabeteses, a veseelégtelen és a perimenopausás hypertoniás betegek
Szerző(k): Prof. dr. Ábrahám György

A renin-angiotenzin rendszer és az angiotenzinreceptorgátlók legfontosabb hatásai. Fókuszban a valzartán English
Szerző(k): Dr. Farsang Csaba
Az AT1-receptor-antagonisták (ARB) hatására az arteriolákon vasodilatatio következik be, ezért a teljes perifériás érellenállás (TPR) csökken, csökken az aldoszteronszekréció is és a Na-reabszorpció és a vízreabszorpció a vesetubulusokban. A vesében csökken az intraglomerularis nyomás. A preszinaptikus gátlás feloldása miatt csökken a centrális szimpatikus tónus, az endotelintermelődés, egyes sejtnövekedési faktorok (PDGF, TGF) termelődése, ezzel szemben fokozódik a reninszekréció, az angiotenzin-II termelődése, az AT2-receptorok stimulációja, a nitrogén-monoxid (NO) és a bradikinin termelődése. A klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az ARB-k napi egy alkalommal adva is több mint 24 órán át csökkentik a vérnyomást. Az egyes ARB-k farmakokinetikai hatásai között eltérés mutatkozik ebben a tekintetben is. A következő rövid összefoglalóban a valzartán legfontosabb jellemzőire és hatásaira fogok koncentrálni.

Kvíz