Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
mnt-nat


Publikációs adatbázise-GFR kalkulátorKidney and Blood Pressure ResearchHypertonia és Nephrologia
december
 • H
 • K
 • S
 • C
 • P
 • S
 • V
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
  • Az egészségügyi szolgálati jogviszony időtartama: Határozatlan idejű egészségügyi szolgálati jogviszony.Foglalkoztatás...>> Magyar Pszichiátriai Társaság hírei

   [ 2023.12.06. ]

  • Kutatók százai keresték már erre a választ. Egy friss tanulmányban azt tapasztalták, hogy a teában van két speciális vegyület, amely ellazítja...>> Magyar Hypertonia Társaság - laikus hírei

   [ 2023.12.06. ]

  • Kedves Kollégák!A Magyar Stroke Társaság XVIII. és a Magyar Neuroszonológiai Társaság XV. konferenciája 2024. szeptember 5-7....>> Magyar Stroke Társaság hírei

   [ 2023.12.05. ]

  • Kedves Kollégák, továbbítjuk az International Society of Medical Hydrology and...>> Magyar Balneológiai Egyesület hírei

   [ 2023.12.05. ]

  • Minden 35 éven aluli fiatal orvos pályázhat. A munkának a pályázó - ortopédiával kapcsolatos - önálló tudományos (klinikai...>> Magyar Ortopéd Társaság hírei

   [ 2023.12.05. ]

  Nemzetközi Vese Világnap, 2013.03.14. - Rendezvények
  A Nemzeti Vese Program 2013 -ban

  plakát pályázatot

  hirdetett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafikai Tanszékének hallgatói számára

  A pályázat célja, hogy a kiírás eredményeként olyan plakátalkotások szülessenek, amelyek felhívják a magyar társadalom figyelmét a vese védelmére, a vesék összetett és létfontosságú szerepére, a vesebetegségek megelőzésének fontosságára!
  A pályázat jelmondata: Az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás a krónikus veseelégtelenség előszobája!

  A 20 legjobbnak ítélt alkotás 2013. március 14-én, a Vese Világnapján kiállításra kerül.

  A pályázati kiírás itt olvasható: http://www.vesebetegseg.hu/hirek_aktualitasok/plakatpalyazat.html


  Világnapi Meglepetés Budapesten


  Dátum: 2013. március 14. 16.00
  Helyszín: a Mammut II. Bevásárlóközpont földszintje (1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.)

  Ezen belül:
  Flash mob produkció a Madách Színház Társulatának közreműködésével
  Dátum: 2013. március 14. 16.00
  Helyszín: a Mammut II. Bevásárlóközpont földszintje (1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.)

  A produkciót követően a helyszíben interjút ad Prof. Dr. Reusz György, a Magyar Nephrológiai Társaság elnöke és Zoltán György, a Nemzeti Vese Program szakmai- és operatív igazgatója a Program céljairól, eredményeiről, valamint Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, a Nemzeti Vese Programmal kötött hosszú távú együttműködésükről


  Plakátkiállítás Budapesten


  A megnyitó dátuma: 2013. március 14. 16.45
  Helyszín: a Mammut II. Bevásárlóközpont 3. emelete (1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.)

  A kiállítást megnyitja: Prof. Dr. Reusz György, a Nemzeti Vese Program szakmai- és Zoltán György, a Nemzeti Vese Program operatív igazgatója
  A Nemzeti Vese Program plakát pályázatot hirdetett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika tanszékes hallgatói számára. A pályázat célja, hogy a kiírás eredményeként olyan plakátalkotások szülessenek, amelyek felhívják a magyar társadalom figyelmét a vese védelmére, a vesék összetett és létfontosságú szerepére, a vesebetegségek megelőzésének fontosságára! A pályázat jelmondata: Az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás a krónikus veseelégtelenség előszobája!
  A győztes díj átadására, valamint a 20 legjobban sikerült alkotás kiállítására a fenti helyszínen és időpontban kerül sor.


  Lakossági fórum az Uzsoki utcai Kórházban


  A Vese Világnap alkalmából az Uzsoki utcai Kórház, III. sz. Belgyógyászati – Nephrológiai Osztálya 2013. március 14-én 17.00 órai kezdettel lakossági fórumot szervez. Az előadást követően az érdeklődőknek lehetősége nyílik nefrológusokkal való személyes konzultációra, valamint vizelet-, vérnyomás- és koleszterin szűrésen való részvételre.

  A fórum időpontja: 2013. március 14. 17.00
  A fórum témája: A vese működése, az idült és az akut veseelégtelenség
  A fórum helyszíne: Az Uzsoki Kórház Tanácsterme (1145 Budapest, Uzsoki u. 29)


  Árnyék és Fény transzplantációs fotókiállítás Győrben


  A megnyitó dátuma: 2013. március 13. 17.00
  Helyszín: ETO Park Élményközpont ( 9027 Győr, Nagysándor József u. 31. földszint)
  A kiállítást megnyitja: Dr. Schneider Károly nephrológus és Szalamanov Zsuzsa kuratóriumi elnök

  A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért „Árnyék és Fény” c. fotókiállítása 2013. március 11-22. között a Vese Világnaphoz kapcsolódva, a Nemzeti Vese Program keretében, a győri ETO Park Élményközpontban kerül bemutatásra.
  Tarján Iván képei bemutatják azokat a stációkat – donáció, művese kezelés, transzplantáció –, amíg a végstádiumú szervelégtelenséggel élő beteg a szervátültetésnek köszönhetően aktív, teljes életet élő emberré válhat. A kiállítás célja elősegíteni a donációk, azaz szervadományozások számának növekedését.
  Egy donor akár 7 ember életét is megmentheti.


  Lakossági Fórum Nyíregyházán


  A nyíregyházi B. Braun Avitum 2. számú Dialízisközpont és a Vesebetegek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete a Vese Világnap alkalmából lakossági fórumot szervez

  A fórum témája: A krónikus veseelégtelenség
  A fórum helyszíne: Korzó Bevásárlóközpontban (4400 Nyíregyháza, Nagy Imre tér 1.)
  A fórum időpontja: 2013. március 14. 14.00 óra

  Nemzetközi felmérések szerint a vesebetegség a lakosság 10-14 %-át érinti. Az idült vesebetegek száma világszerte nő, ma már minden tízedik felnőtt érintett, a krónikus vesebetegek száma a világon eléri az 500 milliót. A betegség gyakoriságában komoly szerepet játszik az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a kor is. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 3 dialízis központ működik (Nyíregyháza, Kisvárda, Mátészalka). A hét minden napján lehetőség van a járóbeteg-ellátásban a vesebetegek kivizsgálására, kezelésére. A hazai adatoknak megfelelően Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is lehetőség van a vesetranszplantációra. Minden évben több betegnél történik élődonoros transzplantáció.


  Vese Világnapi rendezvények Debrecenben


  2013. március 5-én 14.00-16.00 óra között a Hajdú-Bihari Napló Szerkesztőségében, egy telefonos kerekasztal alkalmával, Prof. Dr. Balla József fogadja a hívásokat - ezúttal a vesebetegségről kérdezhetik az orvost.

  Ahogyan azt a Hajdú-Bihari Napló olvasói megszokhatták a legkülönfélébb egészségügyi témákban kérdezhetik, szakembertelefon akcióink során a DE OEC orvosait. Legközelebb március 5-én, kedden 14.00 és 16.00 óra között Prof. Dr. Balla József, a Nefrológiai Tanszék vezetője válaszol a kérdésekre elsősorban az akut és krónikus vesebetegség témájában. A megadott időpontban a Napló szerkesztőségben az 06 52/525-402-es telefonszámon kérdezhetik a szakembert, de elektronikus úton is eljuttathatják kérdéseiket az agnes.fabok@inform.hu címre küldve azokat.

  Fokozatos romlás
  Becslések szerint ma Magyarországon mintegy 800 ezer – 1 millió ember szenvedhet valamilyen fokú krónikus vesebetegségben. Tapasztalatok szerint az első tünetek már csak előrehaladott állapotban jelentkeznek a betegeknél, ezért is különösen fontos odafigyelni a jelekre. A szakirodalom szerint vesebetegségre utalhat, ha valaki az átlagosnál fáradtabbnak érzi magát, s nehéz számára a koncentráció. Étvágytalanság, akár hányás, jelentős fogyás jelentkezik, s ezekhez alvászavar vagy éjszakai izomgörcsök is társulnak. Jellemző tünet továbbá - például - a bokaduzzadás, ödéma, bőrszázazság stb. A krónikus vesebetegség ráadásul a test szinte valamennyi szervére kihatással lehet, s megfelelő kezelés nélkül halálhoz vezethet. A már kialakult, súlyos veseelégtelenség kezelésében akár művesekezelésre vagy veseátültetésre is szükség lehet a különböző egyéb terápiák mellett. Rendelkezésre áll laboratóriumi vizsgálat, amivel a korai stádiumokat fel lehet ismerni, és ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy a betegséget megelőzzük, illetve gyógyítsuk.

  Gyors leépülés
  Az akut vesekárosodás esetében a veseműködés gyorsan, napok, hetek alatt romlik jelentősen, s általában mérgezés, különböző fertőzések, vérmérgezés vagy akár hemolízis állhat a hátterében. A betegség következtében a szervezet só- és vízháztartása is felborul, a halálozási aránya is magasabb. Becslések szerint évente 1 millió lakosból 200 új beteget regisztálnak.
  A tüneteket részben a vesekárosodást kiváltó ok és maga a veseműködési zavar határozza meg. Emiatt felismerése is nehezebb, mivel egyszerre kell az alapbetegséget és a vesekárosodást is diagnosztizálni.


  A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának Nephrologiai Tanszéke a Vese Világnapjához kapcsolódva sajtótájékoztatót szervez az alábbi témában és időpontban:


  A sajtótájékoztató időpontja: 2013. március 12. 10.00
  A sajtótájékoztató témája: Összefogás az akut vesebetegség megelőzése és kezelése érdekében
  A sajtótájékoztató helyszíne: DEOEC Nephrologiai Tanszék - FMC Extracorporalis Szervpótló Centrum


  Stúdióbeszélgetés Sopronban


  Sopron regionális televíziójában, a Pulzus TV-ben 2013. március 13-án, a "Közélet" című műsorban stúdióbeszélgetésen vesz részt Dr. Pálvölgyi Nóra nefrológus szakorvos, a soproni FMC Dialízis Központ orvosigazgatója.
  A beszélgetés témája a Vese Világnaphoz kapcsolódóan: A veseelégtelenség megelőzése


  Tudományos ülés Makón


  A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó Tudományos Bizottsága 2013. március 14-én (csütörtökön) 14.00 órai kezdettel tudományos ülést szervez.

  Az ülés programja: Prof. Dr. Ábrahám György egyetemi tanár
  (SZTE ÁOK I. Belgyógyászati Klinika, Nephrologia-Hypertonia Centrum)
  „Vesés” hétköznapok – nefrológia a mindennapokban
  Üléselnök: Prof. Dr. Streitman Károly, egyetemi magántanár

  Az ülés helyszíne: az Új Épület III. emeleti Szent István Terme (6900 Makó, Kórház u. 2.)

  A tudományos rendezvény a 2013. március 14-i VESE VILÁGNAP társeseménye.


  Nyílt nap a nagykanizsai vesebeteg gondozóban


  A Vese Világnap alkalmából nagykanizsai a Kanizsai Dorottya Kórház Vesebeteg Gondozója nyílt napot tart.
  Várják az érdeklődőket március 14-én (csütörtök) 9-13 óráig a belgyógyászat épület földszintjén található 10. számú szakrendelőben. A nyílt napon szakorvos és dietetikus tanácsai mellett lehetőség nyílik általános vizeletvizsgálat elvégzésére is.
  Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a vese központi szerepére általánosan, az egészség szempontjából, másrészt, hogy csökkentsék a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát.


  A Vese Világnaphoz kapcsolódó programok Székesfehérváron


  Figyelemfelhívó akciónapot szervez a BBraun Avitum 9. Dialízisközpont és a Szent György Kórház nefrológiai csapata, Székesfehérvár önkormányzatának támogatásával a vesebetegségek, vesekárosodás megelőzésére az Alba Plazaban 2013. március 14-én 10.00-14.00 között.
  Az akciónap keretében lehetőség nyílik helyszíni vérnyomásmérésre, vizeletvizsgálatra, valamint étrendi és életmód tanácsadás lehetőségével élhetnek a programra látogatók.
  2013. március 12-én 10.00-13.00 között pedig nyílt nap keretében várják az érdeklődőket a BBraun Avitum 9. Dialízisközpontba (8000 Székesfehérvár, Seregélyesi utca 3.).

  A programhoz kapcsolódóan 2013. március 11-én 11.00 órakor sajtótájékoztatót tartanak a székesfehérvári Hiemer-Házban (8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4.)